Oostburg

Schepenacten 1687-1690

separator

Bewerking: Huib J. Plankeel, Leiden - www.grijsbaard.nl

Volgt een bewerking van de minuten van schepenacten van Oostburg over de periode 1687-1690. De bladen zijn chronologisch teruglopend genummerd, maar de nummering is halverwege verstoord. Ik heb de stukken meest chronologisch geordend, met verwijzing. In deze teksten geef ik 3 gemet 10 roeden weer als 3.010 gem.
Nota: Dit handschrift kent een merkwaardige manier van afkorten van een -r, namelijk met een haal die op een "l" lijkt. Is met name verwarrend bij Pr., maar komt ook voor bij gr., dhr., en dergelijke.
bron: Zeeuws Archief, toegang 11, recht. archief Zeeuws Vlaanderen, inv.nr 1416

ZV1416/n101, 16-01-1687, op verzoek van de erfgenamen van Pauwelintje Pauwels, gewezen huisvr. van oud burgemeester Joos Allaart, erfgenamen voor tweederde part (aangezien zij bij testament van 3-4-1677 voor schepenen deser stede eenderde part aan haar man heeft gelegateerd), zijn getaxeerd de huizen en landen, allen gelegen onder t gebied van Ha:Ho:Mo:, 1) een huis, erf en schuurtje, in Oostburg, letter C6, mitsgaders werkhuis letter A6, ter somme van 400 car.gld. 2) 4.241 gem. land in de 1e cavel van de Stampershoecxpolder, a £16/gemet.

ZV1416/n100, 07-01-1687, Jan van der Meulen, borger ter stede Oostburg, enige zoon en erfgenaam van Victor van: Meulen, die eigen zoon was van Jan Willemsen van der Meulen, draagt over aan dhr Daniel Bosbergen, oud burgmr en schepen deser stede, zodanig recht als hij voor eenderde part als erfgenaam heeft in 1000 car.gld., die Jan Willemsen van der Meulen heeft gelegateert aan zijn zoon Willem Jansen van der Meulen, onder conditie dat indien deze Willem zonder kinderen kwam te overlijden, dat deze som dan op zijn andere kinderen zou devolveren, en indien Willem kinderen naliet, dan zou deze som op die kinderen en de andere kind of kindskinderen van de testateur, elk zijn gedeelte, alles volgens testament voor not. Arent Fictoorsen de Geus, Zuidland, 23 aug. 1638, en omdat Willem maar één kind heeft nagelaten, komt hem comparant een gerecht derde deel; hij transporteert zijn recht voor 280 car.gld., deels om schuld af te lossen; dit recht komt ten laste van [niet ingevuld] Baanstroo, als in huwelijk met de wed. Willem Jansen van der Meulen, won. tot Isendijke.

ZV1416/n99, 1?-01-16871, Daniel Bekkens, burgmr deser stede, als pachter van de verhoginge van t gemaal over Cadsant, Retrenchement, enz., autoriseert … procureur Raad van State, in proces contra Sijmon Verdou en Jan Ketels, meulenaars op Cadsantse dorp en Retrenchement …

ZV1416/n98, 18-01-16872, Insinuatie. Jan Meeussen dt. Diericx, griffier alhier, verklaart dat ontr. 8 a 10 dagen geleden juffr. Maria Coolhans, wed. dhr Jaques de Buvrij, heeft gestaan voor haar deur [C11] en aldaar heeft zien komen uit de Zuijtstrate Jacobus Meeussen, dewelke zij meijnden dat dronken zoudet zijn, als wanneer onder anderen bij Lowijse Bosberghen3 huisvr. van Jan Vertegem, ende nog andre, daar present zijnde, wierde gesegt, dat sij niet en konden beseffen, waarom dat denselven Jacobus Meeussen hem soo dykwils dronken quam te drinken, daar dat hij nochtans soo een goede en eerlijke moeder was hebbende, als wanneer bij deselve juffr. Buvrij wierde geantwoort, dat sij hadde hooren seggen, dat hij, Jacobus Meeussen, hem dagelijcx soo dronken dronck uijt desperaatheijt van dat den griffier Meeussen alle sijn weesepenningen onder hem was hebbende, ende dat hij geern sijn eijgen voocht zoude sijn, ende geen recouvre van deselve penningen tegemoet sag, alsoo hij de griffier sag geruijneert; hij had juffr. Buvrij aangesproken om te weten te komen, van wie zij dit had gehoord, maar zij wilde dat niet zeggen. Onder stond: Wij verklaren juffr. de Buvrij deze insinuatie voorgelezen te hebben, waarop zij heeft geantwoord "den griffiers dynghen raken my niet"; actum 17 jan. 1687. (wg) Daniel Bekkens, (wg) D Bosberghen.

ZV1416/n97, 24-02-1687, Janneken Willemsen, wed. Adr. Baart, geass. met Cornelis Jansen, transporteert aan Adriaan Isebouts een huis, schuur, stallinge enz. met 270 r eigen erve, letter E n7, oost t huis en erve van Jasper de Kammer, west t huis en erve van Abraham Weijts, noord achteruitstrekkende lenghs heen de Volderstrate, en zuid voorhoofdende aan de Ooststrate, mitsgaders nog 3.010 gem. weije, letter D n1, gemerkt zuid lenghs heen de Vulderstrate, en noord achter lenghs heen de wallen, gekocht voor 2000 car.gld.; er staat een kerkerente op.

ZV1416/n96, 24-02-1687, bailliu Jacob Diericx voor hemzelf en als voogd over de wezen van Francois Swanke, predikant tot Zas van Gent, transporteert aan capt. Daniel Tersteijn 55 r eigen erve, zijnde een gedeelte van de gedemolieerde wallen van Oostburg, gelegen binnen deser stede, beginnende van den dam, die voorbij de molen na de oude stat strekt, oostwaart op, vijffenvijfftig roeden, tot gelijks een affheijminge die daar sal werden van desen jare geplant off gemaekt; gelegen deselve erve regt achter tegens de erve van: acceptant; koopsom £16.0.10 (35st/roede).

ZV1416/n95, 24-02-1687, taxatie op verzoek van Josua de Vloo, erfgenaam abintestato van zijn broeder Jacob de Vloo: 1) getaxeerd 6 huizen, jegens malkanderen, in de letter C nrs 17 en 18, op £50; 2) 388 r weij, in de Henricuspolder en in de stadskaarte in de letter P n8, tot £25/gemet, dus £32.6.8.

ZV1416/n94, 28-02-1687, verklaring van Geert de Waal, s'heerendienaar van justitie, Rafel Marranus, statsbode, en schepen Jasper de Kammer, op verzoek van Daniel Tersteijn, pachter van t gemaal van slandswege; de eerste deposant dat hij op 6 febr. j.l., smiddags ontr. 3 uur is gegaan met de medestanders (Daniel Bosberge, Jan Meeussen) van de vern. Tersteijn op de molen, staande binnen deser stede; betreft fraude bij t opgeven van t gewicht van een zak tarwe; molenaar Joos Walrave; tarwe was van Jasper Legge.

ZV1416/n93, 03-03-1687, verklaring van Burgmr en schepenen op verzoek van Daniel Tersteijn, pachter van t gemaal; een zak tarwe, afgehaald van de molen alhier ter stede, waar molenaar op is Joos Walrave, en gezegeld met het signet van bode Rafel Marranus, met een biljet daaraan, luidend 6 febr. 1687 Jasper Legge twee maten terwe, was getekend Meerten van: Bant, welke zak, opnieuw gemeten met stats geicte mate, overeen komende met de Sluijse mate, bleek te bevatten drij maten ende een dubbel hantvol, minder dan nog een halve mate terwe. [zie ook n94].

ZV1416/n92, 09-04-1687, Adriaan Isebouts bekent schuldig aan Roelant (sic; Roeloff) van Montfort £300 over geleend geld a 5%; onderpand: mijn huis, schuur, brouwerie ende erve, met alles dat tot de brouwerie nodig is, aan de noordzijde van de Ooststrate, letter E n7, en nog 3.010 gem. wei, letter D n1, gelegen achter tegens deselve brouwerie [zie n97].

ZV1416/n91, 28-04-1687, Guill: Olijslager en huisvr. Lijsebet Zauvage transporteren aan Andries Spithael een woonhuis met 7⅓ r eigen erve, aan de oostzijde van de marct deser stede, letter F n3, gemerkt zuid t huis van Meerten Troij, achter oost tegens de erve van: selven Troij, noord t huis van Heijntje Baart, en voorhoofdende west aan de Marct; koopsom £21; op het huis rust een acte van borgtocht die de compt. daarop heeft verleden ten profijte van de wed. Gillis van: Rostijne.>

ZV1416/n90, 14-05-1687, oud burgmr Joos Allaart en huisvr. juffr. Angenieta Schuijrer transporteren aan Gerrit Zas een woonhuis en schuur, met 32½ r eigen erve, aan de noordzijde van de Marct, letter C n6, gemerkt west t huis van de kerke van Oostburg, noord achter jegens de strate na de meulen, oost t huis daar jegenwoordig in is geerft Roelant van Montfort, en zuid voorhoofdende aan de Marct; koopsom 700 car.gld.

ZV1416/n89, 14-05-1687, oud burgmr Joos Allaart en huisvr. juffr. Angenieta Schuijrer transporteren aan Roelant (sic) van Montfort een woonhuis met 16 r eigen erve, letter C n7, gemerkt west t huis van Gerrit Zas, noord achter tegens de strate na de meulen, oost t huis van Jacobus Meeussen, en zuid voorhoofdende aan de Marct; koopsom £68.6.8; op t huis rust een kerkerente.

ZV1416/n88, 28-06-1687, verklaring van Adriaan Loijssen, oud 22 jaar, Pieter Brant, 23 jaar, Cornelis Meurisse, 23 jaar, Jacob Boone, 19 jaar, alle jongeluijden, wonende in de Polder van Schoondijke, Jannis Sage, oud 46 jaar, Pieter Labijse, 24 jaar, Pieter de Meij, 32 jaar, en Pieter Grijson, 30 jaar, Marcus Jansen, ontr. 21 jaar, en Aarnout Steen:t [=Steenaart], oud 28 jaar, allen won. mede in Schoondijke; de eerste 4 deposanten en de 7e deposant verklaren, dat zij verleden maandag, zijnde de 16 deser, op de jaarmarct van Schoondijke waren, tegen 7 uur 's avonds, in de herberg sLands Welvaren ten huize van Gillis Hasebroek, in gezelschap van Claes Boudewijns, Lieven Jacobsen en Franscois Steen:t [=Steenaart] en meer andere, drinkende daar een glas wijns met malkanderen; dat zij daar een kamer apart hadden, waarin Laureijs Obijn, berijder van de Nieuwekerke is gekomen, waarop Claes Boudewijns, smitsknegt van Schoondijke, tegen Obijn zei, "gij sijt maar een honsfot, dat gij in de kamer komt sonder vragen"; hierop sloeg Obijn Boudewijns voor zijn kop, waarna een vuistgevecht ontstond; Boudewijn had daarna een bloedneus; hierna is berijder Obijn uit de herberg gegaan; Grijson en Labijse verklaren, dat zij toen bij de deur stonden, Obijn zei "sacrements, geeft mijn maar een touwetje, dat ik mijn kan defenderen", maar het bleek dat zijn broek los was; daarna is Obijn op het plein voor de herberg in woorden geraakt met Lieven Sansonet, 'die daar quam gewandelende", en in gevecht geraakt, zonder dat zij weten, wie begonnen was; Obijn had Sansonet bij het hair, en Sansonet heeft hem 5 of 6 vuistslagen op het hoofd gegeven; daarna zijn zij uit elkaar gegaan; verklaren nog verder Jan Sage, Pieter Labijse, Pieter Brant, Corn: Meurisse, Adriaan Loijssen en Jacob Boone, dat zij de 17e wederom in dezelve kamer waren, waar toen ook verm. Laureijs Obijn was, van ontr. 1 uur smiddags tot een uur voor zonsondergang, en dat zij met hem hebben gedronken, zonder dat zij hem ergens over hebben klagen, en Jan Sage en Pieter Labijse zeggen hem hebben horen zeggen over de vorige dag, ik heb alleen maar een "scrabbetje", wijzende naar zijn voorhoofd; verklaren zij ook, dat Obijn bijna de hele tijd heeft gedanst, en Jan Sage verklaart, dat zelfs zijn vrouw tegens hem uijtberste "die man sal hem dood dansen"; Aarnout Steen:t en Jacob Boone verklaren nog, dat zij die 17e, snamiddags, Obijn hebben zien "happen twee koeken" met Lieven Jacobs; Marcus Jansen verklaart nog, dat hij die 17e, ontrent een uur voor zonsondergang Obijn tegen Lieven Sansonet heeft horen roepen op het pleijn tussen de kramen "komt fouter(?), drinkt een glas wijn met mijn ende laaten wij paeijs drinken"; dronk nog een glas met hem, terwijl hij, Obijn, op zijn paard zat om weg te rijden, zeer dronken zijnde; en Marcus Jansen en Aarnout Steenaart verklaren nog, dat hij zo dronken was, dat hij zijn hoofd achterover op de bil van het paard heeft gelegd, zodat verscheiden mensen zeiden, hij zal nog van zijn paard vallen.

ZV1416/n87, 20-09-1687, Pieter Goethals en huisvr. Jaquemintje de Korte, [doorgehaald: lest] wed. Philip Jansen, transporteren aan Claes de Klerk een werkhuis met 27½ r eigen erve, aan de oostzijde van de Zuijtstrate, letter F n14, gemerkt noord t huis van de wed. Adriaan de Reede, zuid t huis van de wed. Gerrit Sijmons, oost achter tegens de erve van de gemeene erfgenamen van de wed. Bartholomeeus Diericx, en west voorhoofdende aan de Zuijtstrate; koopsom 125 car.gld.

ZV1416/n86, 23-10-1674, [hoort bij n85], oud burgmr Franchoijs van den Kerckhoff bekent schuldig aan de erfgenamen van wijlen Josua en Joannis Wittevronge de somme van 1000 gld., restant over koop van een huis met ontr. 71 r eigen erve, aan de oostzijde van de Marct, t huis en erve van de wed. Johannis de Brauwer aan de noordzijde, achter palende jegens tslandts erve, en zuidelijk t huis en erve van Crijn van Ravenschodt, zijnde t selve daar de compt. jegenwoordig in woont, voor welke som t huis is verbonden, en also hij onvermogende is dit af te lossen, draagt hij dit weder aan de voorn. erfgenamen over; do: Vincentius Oorteman als mede-erfgenaam accepteert dit. (wg) F v Kerchoven.

ZV1416/n85, 26-04-1687, [zie ook n86], accoord tussen dhr [doorgehaald: Ferdinandus] Henricus de Bakker, voogd van de wezen van do: Vincent Oortman, en Maria de Vuijst, wed. van Claes Jacobsen; dhr de Bakker als voogt belooft 100 car.gld. te betalen en ter griffie te deponeren, waarmee dezelve wed. verklaart tselve verband van de weesen van Franscois van: Kerkhove op t in de eis vermelde huis te ontlasten. (wg) Henricus de Bacquere, (wg) Mari de Vuijst.

ZV1416/n35, 17-11-1687, accoord om verder proces te voorkomen tussen Jannis van Veerdegem en Joos Allaart, tesamen voogden van de minderj. weese Sara filia Jan Boussemaer, mitsgaders Loureijs de Lichte in huw. met Gooltje Boussemaer, en van Jan van Veerdegem, machtig over Mattheeus Geels fil. Anna Jaspers, ter eenre, en Hendrick van de Kerckhove, vanwege zekere donatie bij Pieter Boussemaer in zijn leven gedaan aan Franscois Blieck; Hendrick van de Kerckhove en Pouwelijntje Pouwels, of wel Jan Vermeulen als wett. voogd van de voors. Fransois Blieck, en vervolgens denselven Blieck, beloven aan de andere partij £25 te betalen over de voors. donatie; verder betalen Hendrick c.s. £79 over huishuur, kleding van de weduwe en besittige, enz. aan de eerste partij als erfgenamen van Pr: Boussemaer; alleen in gemeene bate zal blijven de pretentie van tgeen de wed. Jan Boussemaer aan t sterfhuis [van Pr: Boussemaer] schuldig zou mogen zijn. (wg) Joos Allaert 1687, (merk) Jannis van Veerdegem, (merk) Lourens de Lichte, (wg) Gole Bossema[r], (wg) bij mij Heynderyck van Kerckhof, (wg) Pauwelintie Pouwels, (wg) Fransoois Blieck, (wg) J van der Meulen als vocht. [onder stond:] 18-11-1687 zijn gecompareerd Janneken Bosberge, wed. van Boussemeer, geass. met de voogden van de weese van denselven Boussemeer, en Pauwelintje Pauwels, wed. Pr: Boussemeer, geass. met de erfgenamen abintestato van denselven haar man; beeindigen hun pretenties over en weer.

ZV1416/n11, 17-11-1687, [heel verhaal], Joan Meeusen dt. Diericx als tresorier der stad Oostburg heeft 22 oct. l.l. Pieter van Duijrendonck gesommeerd de verlopen cheijnsen te betalen, tot aug. 1687, van de 91 r erve, daar het huis op staat, ter somme van £26.12.8, en evenzo heeft bailliu Diericx over 67 r, mede annex het andere leggende, tesamen in de letter L n4; Pieter heeft zijn "garrande" Jan Vereeke, in huw. met de wed. Jan de Neve, gesommeerd; daarop heeft Cornelis Nortier over Jan Vereeke geintervenieerd; Nortier belooft 1 april 1688 aan Meeussen te betalen de achterstallige cheijnsen tot jan. 1688, tot £16, en wat betreft de eis van bailliu Diericx wordt gesteld, dat er een rente van 16 r erve ligt t.b.v. de kerk, onder ontvang van rentmr. Goris, en dat wegens het surplus tot de 161 r als de erve groot zou mogen wezen; die 16 r zouden voor stragiers4 goederen verklaard moeten worden; [uit inliggend briefje blijkt, dat Nortier de vorige gebruiker is geweest van dit erf]. (merk) Cornelis Nortier, (merk) Pr: van Duijrendonk.

ZV1416/n84, [niet relevant; declaratie van kosten]

ZV1416/n83, 24-11-1687, verklaring van Burgmr en schepenen van Oostburg, dat schipper Cornelis Teerlinck is beurt ofte marctschipper van dese stadt op Dorth, Rotterdam, Goude, Haerlem en Amsterdam en Serdam, mitsgaders dat hij de beurte op Vlissingen, Middelburg, Vere, Zierkzee [en] Goes moet waarnemen volgens de ordonnantie, daarvan bij ons gemaakt.

ZV1416/n82, 24-11-1687, specificatie van kosten, verdiend bij procureur Christiaen van Heijlaers, als gediend hebbende dhrn Joos Allaart en Jan van Veerdegem als voogden van de wesen van Jan Boussemaer, en Jan van Veerdegem zich sterkmakende over Matthijs Geels en de verdere erfgenamen ten sterfhuize van dezelve (sic) Pieter Boussemaer, eisers, contra Henderick van: Kerckhove als in huw. hebbende Pauwelijntjen Pauwels, wed. Pieter Boussemaer, ged.

ZV1416/n81, specificatie van kosten

ZV1416/n80, 29-11-1687, Hendrik Blaukamer en huisvr. Printje van Hoorn transporteren aan Pieter Ruijsser een huis, schuur, backeete en 227 r eigen erve, in de oude stad, letter L n2, noord voorhoofdende aan de Weststrate, oost mede tegens de Weststrate, west tegens de erve van Joos Goethals, en zuid achteruitstrekkende tegens de erve van Jacob van Poukke; koopsom £116.13.4; af te betalen aan Josua de Vloo wegens de verbandbrief van 24-7-1685; er rust een kerkerente op huis en erf.

ZV1416/n79, 12-01-1688, verklaring van Denijs Adriaensens, won. alhier in Oostburg, op verzoek van Elizabeth de Wispelaere, schoolvrouw tot Eecloo; gaat over een onecht kind van Laureijnse Sieraert, waarvan vader is Benedictus Schockaert, mogelijk te Sint Laureins, en dat door Denijs en zijn nu overleden vrouw jaren is opgevoed, en later bij de Wispelaere is besteed.

ZV1416/n78, 15-01-1688, Joos de Rieuw en huisvr. Anna Vermoet transporteren aan Jan de Pre een huis en erve, aan de oostzijde van de Zuijtstrate, letter F een gedeelte uit n7, noord t huis van de wed. [doorgehaald: Isack] Claes Jacobs, zuid t huis van bailliu Jacob Diericx, oost achteruitstrekkende tegens de erve van burgmr Daniel Bosberge, en west voorhoofdende aan de Zuijtstrate; koopsom £33.6.8; zijnde t zelve huis groot in eigen erve ontr. 11 r en met het servituijt van de loge, die achterop deselve erve staat, getimmert bij bailliu Diericx, volgens de erfbrief van Joos de Rieu van 8 mei 1683.

ZV1416/n77, 15-01-1688, Jelintje Wijngaarts, wed. Sent Hoet, transporteert aan Joos de Rieu zeker huis en cheijnserve, in de Ooststrate, letter G een gedeelte uit n12, gemerkt oost de erve van de armen, achter tegens de erve van de wed. David Coolhans, west de erve van deselve juffr. Coolhans, en voorhoofdende aan de Ooststrate, staande op cheijnsgrond van de armen; koopsom £12.

ZV1416/n76, 20-01-1688, procuratie van Franscois de Wilde, wonende binnen deser stede, in huw. met Cornelia Sonneville, gewezen wed. van Cornelis van Esse5, in leven mr smit binnen de oude stad deser stede, aan …, procureur gerecht stad Middelburg, om van Jan Joris [de Smit6?] geld te eisen, dat hij nog schuldig is over arbeidsloon en leverantie van smitswerk, gedaan bij de vers. Cornelis van Essen.

ZV1416/n75, 24-01-1688, Mauris van: Rostijne en huisvr. Matje Goethals transporteren aan Jan Laboïr een huis en schuurtje in de oude stad, letter N n6, groot in cheijnserve van de stad Oostburg 47 r, gemerkt oost t huis en erve van Franscois de Wilde, west t huis en erve van Samuel van: Woestijne, voorhoofdende aan de Weststrate, en achteruitstrekkende jegens den barmsloot van de Henricuspolder; koopsom £20.

ZV1416/n74, 31-01-1688, Meerten Verbeeke en huisvr. Marij Cornelis transporteren aan Philpe Sent de helft van een huis, aan de zuidzijde van de Weststrate inde oude stad, genaamd de Lange Munte, op de weije van den ouden Ste Baeffs thoorn, letter K een gedeelte uit n2, zijnde deze helft de westzijde van tselve huis, gekocht voor £9.

ZV1416/n73, 21-02-1688, Nicolaes Zauvage transporteert aan Anthonij Meusniere7 een woonhuis met 37 r cheijnserve van de armen deser stede, doch hiervan maar gebruikt 28 r, letter B n15; koopsom £33.6.8; staande t huis aan de westzijde van de Zuijtstrate, gemerkt noord t huis van Pr: de Klerk, west tegens den armen deser stede, zuid t huis van Jan Franke, en voorhoofdende aan de vern. straat.

ZV1416/n72a8, 24-02-1688, procuratie van Aert Jansen de Reus, won. int 2e gedeelte Prins Willemspolder, althans hier ter stede, aan zijn zuster Trintje de Reus om uit zijn naam voor magistraat Neusen de rekening af te sluiten, die door hem als executeur in de nagelaten boedel van Corn. Baajaart is gedaan.

ZV1416/n72, 20-03-1688, Jan Franke bekent schuldig aan de weese van Claes Meliere, waarover dhr Balduwinus Hunnius namens de kerkenraad accepteert, 100 car.gld. over geleend geld, a 5%; onderpand: zijn huis en erve, aan de westzijde van de Zuijtstrate, letter B n16, gemerkt noord t huis van Anthonij Munie, franse schoolmr., zuid t huis van Corn: Teerlink, west achteruitstrekkende tegens de erve van de armen deser stede, en oost voorhoofdende aan de Zuijtstrate.

ZV1416/n71, [heb ik overgeslagen, procuratie i.v.m. proces, dat ik al eerder heb gezien]

ZV1416/n70, 03-05-1688, declaratie van kosten, gedaan vanwege Henderick van Kerckhove, in huw. hebbend Pouwelijntje Pouwels, wed. Pieter Boussemaer, contra Cornelis van: Steene, gedaagde.

ZV1416/n69, 17-05-1688, declaratie van kosten, gedaan vanwege Daniel Bosberge, eiser, contra Hendrikus de Bacquere als voogd van de weesen van do: Vincent Oortman.

ZV1416/n68, 07-05-1688, huw.contr. Jan de Wilde en Elisabet Hollebrant, jongedochter, oud 22 jaar, geass. met stiefvader Jacob van Poukke.

ZV1416/n67, 17-05-1688, Corn: van: Steene bekent schuldig aan sr Leendert Daams £25 over geleend geld, a 6%; onderpand: zijn erve en hof, dat hij 14 febr. 1686 ten stokke int sterfhuis van Pr: Boussemeer heeft gekocht, gemerkt oost de erve van de armen en burgmr Bekkens hoff, zuid de weije van de vers. armen, noord de boomgaart van de vers. van: Steene, den hof voorhoofdende voren aan het Raamstraatje.

ZV1416/n66, 24-05-1688, verklaring onder ede van Antheunis Luijtte damlooper althans hier ter stede, oud 41 jaar, op verzoek van Willem Verleije, wijnsteker alhier, dat hij 26 dec 1687 s avonds is gekomen ten huize van Willem Verleije, zeer besweet sijnde; Verleije heeft hem een drankje aangeboden; sheerendienaar heeft van hem boete geeist, maar AL zegt de drank gekregen en niet gekocht te hebben, zoals hij wel vaker van Verleije een drankje aangeboden heeft gehad; AL verklaart verder, dat hij sedert die dag altoos met zijn schuijt onderweg is geweest; procureur Jacobus de Buvrij.

ZV1416/n65, 14-06-1688, procuratie van Willem Verleije, wijnsteker, aut. …, procureur Raad van State, in proces contra Martinis Verstrate en Pr: Leenhouts c.s., pachters van de impost op de wijnen over Oostburg. {foto 20327}

ZV1416/n64, 14-06-1688, Jan Sauvage en David Ameau, ouderlingen, en Jasper Legge en Nicolaas Grouse, diakenen van: franse gemeijnte tot Oostburgh, opsienders ende besteders vant bouwen van een franse kerke ter plaatse, verleend en vergund bij dhr bailliu Diericx voor hemzelf, mitsgaders beneffens dhr Nicolaas Swanke, bailliu tot Sluis, tesamen als voogden van de nagelaten weesen van dhr Franscois Swanke, welke plaatse aan de comp:ten is verleent, sonder oijt, soo lange die plaatse voor een kerke wert gebruijkt, eenige cheijns van de erve te geven, behoudens dat de comp:ten in het bouwen sal maken een nieuwe muijr jegens den molenaars huijs, daar de platen en al watter aankleefft sal oprusten ende den molenaarshuijs niet aangeroert werden, sullende ook tusschen tselve huijs ende kerke werden gelecht een suffisante dichte gote, ende al het water op de strate werden geleijt, 6 voet van: muijr van het huijs; de grond blijft eigendom van dhr Diericx en de weesen; groot in lenghte 57 voeten Sluijse mate buijten werks ende 32½ voeten breet binnen wercx, en abouterende zuijt vooren aan de marct, west t meulenstraatje, oost de erve off huijs van: meulenaar, …, sullende de comp:ten geen licht op de erve van den meulenaars erve mogen brengen dan in den achtermuijr twee ronde gaten, 8 voeten bosweeringe, sijnde aan wedersijden van den predikstoel een. [plus inliggend briefje].

ZV1416/n63 → 11-12-1690

ZV1416/n62 → 26-06-1690

ZV1416/n61 → 14-08-1690

ZV1416/n60 → 01-09-1690

ZV1416/n59 → 11-09-1690

ZV1416/n58 → 25-09-1690

ZV1416/n57, [dit nummer ontbreekt]

ZV1416/n50, 12-07-1688, declaratie van onkosten procureur Jacob de Buvrij, gediend hebbende oud hoofdman Pieter Centzen Brand, contra Cornelis Teerlinck, erfgenaam ten sterfhuize van wijlen Zephanius de Lescluze.

ZV1416/n56, 23-08-1688, Daniel Bosberge, oud burgmr en schepen, en Jan Meeussen dt. Diericx, griffier deser stede, autoriseren … advocaat, en …, procureur voor Raad van Vlaanderen, i.v.m. arrest op de landen in de Henricuspolder, aankomende d Abdie van Ste Pieters nevens Gent, contra de heer prelaat en regeerders van de vern. Abdie.

ZV1416/n55 → 28-04-1690

ZV1416/n54 → 28-04-1690

ZV1416/n53 → 22-05-1690

ZV1416/n52 → 31-05-1690

ZV1416/n51 → 10-10-1690

ZV1416/n50 → 12-07-1688

ZV1416/n49, 24-08-1688, declaratie van onkosten procureur Jacob de Buvrij, gediend hebbende Pieter Leenhouds, berijder van Isendijcke ambacht, Martinus Verstraten, item Wilhem Leenhouds en Janneken Sikaarts, wed. Pieter Poppe, pachters resp. van slands impost van de wijnen en brandewijnen over de districten Oostburg en Schoondijke over de twee opeenvolgende seizoenen, resp. eindigend sept 1687 en t ander beginnend oct. 1687, eisers in cas van fraude en gecondemneerdens, contra wijnsteker Wilhem Verleije.

ZV1416/n48, 13-09-1688, bailliu Jacob Diericx als machtig over Pieter van Weedage bekent ten stokke verkocht een huis, staande in de Suijtstrate, [B n9] aan Loureijns de Lichte voor £25; Diericx stelt zich borg voor eventuele lasten op dit huis, zo van Jan van Wabeke als anders; transporteert derhalve dit huis, in de Suijtstrate op cheijnsgrond, gemerkt zuid t huis van dhr Robbert Jordaens of nu Cornelis van der Steene, noord t huis van ouds Joos Eckaert, west de boomgaart van Pr: Boussemaer, en oost de strate.

ZV1416/n47, 13-09-1688, juffr. Angenieta Schuerer, wed. burgmr Joos Allaart, transporteert aan Francois Pauwels Koevoet een werkhuis met [ni] r eigen erve, immers zo het in zijn heijminge staat, [marge: item nog 4 r erve, welke daarachter liggen uit grooter nombre, nog onverdeeld met dhr bailliu Diericx en Wilhelmus Tersteijn], bij hem van de overledene gekocht voor £20, in de letter A n6, gemerkt noord voorhoofdende tegens de Mart en stats waterput, oostelijk tegen de schuur en erve van Jannes Abrahams, nu getrout met de wed. van Jan Boessemaar, westelijk tegen het straatie dat na de kerk loopt.

ZV1416/n46, 13-09-1688, verbandbrief bij n47, Koevoet bekent schuldig aan wed. Allaart £123.19.7 waarvan heden £50 is betaald: over het werkhuis en erve, mitsgaders over de 4 r erve daarachter £20, en nog £38.6.8 over koop van het gereedschap en neeringe, mitsgaders nog £65.12.11 over hout, makende tesamen deze £123.19.7; Coryn Leyts, schoolmr in Cadsandse dorp stelt zich borg.

ZV1416/n45, 04-10-1688, Willem Verleije bekent schuldig aan Jan Meeussen dt. Diericx, griffier alhier, 400 car.gld. over op 12 juli 1687 geleend geld; onderpand: zijn woonhuis en erve, aan de noordzijde van de Zuijtstrate, letter F n16, gemerkt zuid t huis van de erfgenamen wed. Bartholomeeus Diericx, oost achter tegens de voorn. erve, noord t huis van [doorgehaald: Willem Piet] wed. Gerrit Sijmons, en west voorhoofdende aan de Zuijtstrate.

ZV1416/n44, 22-11-1688, Aart Jansen Reus, borger deser stede, transporteert aan Anthonij Breekvelt, procureur Raad van Vlaanderen, zodanig recht als hij heeft ten laste van dhr Livinus Wijtink, griffier totter Neusen, over zodanige kosten als hij comparant heeft gesupporteert ende in cas van gijselinge gedaan, soo totter Neusen als voor den Hove van Vlaanderen mitsgaders de Staten Generaal in cas d appel.

ZV1416/n43, 27-11-1688, verklaring van Franscois Theussen, 23 jaar, op verzoek van Willem Verleije, wijnsteker alhier, dat hij ontrent 3 maanden geleden, wonende in der Groede ten huize van Pr. Boussemeer, herbergier in de Witte Leeu, aldaar hem, comparant, heeft ontboden eenen Pieter Leenhouts, pachter van de wijnen over de stad Oostburg ten jare 1687, en van hem verzocht attestatie omme te zijnen voordeele te getuigen over zekere twee tonnekens wijn, in aug. 1687 door Martinis Verstrate en Willem Leenhouts van Willem Verleije afgenomen, belovende … hem te belonen ...; kennelijk was Francois knecht bij Verleije. [dus poging valse verklaring af te laten leggen].

ZV1416/n42, 04-12-1688, Jacob de Kok, borger deser stede, en huisvr. Susanneken Springers transporteren aan Franscois Wispelaar de helft van een huis, in de oude stad, letter K, deel uit n2, genaamd de Lange Munte, zijnde t selve de zuidzijde van t selve huis, en de noordzijde daaraan is toekomende Philippe Sent, gemerkt het kerkhoff van: St Baeff off den ouden thoorn, ende staande op cheijns van dhr bailliu Jacob Diericx; verkocht voor £10.

ZV1416/n41, 04-12-1688, Franscois Wispelaar bekent schuldig aan Claes Sonneville £7 over koop [zie n42] van de eerste paeije van t nabeschr. huis, bij de acceptant voor de comparant gedaan.

ZV1416/n40, 03-01-1689, verklaring van Burgmr en schepenen t.b.v. Martinis Jordaens, jongman, ontr. 23 jaar; hij heeft hier lange jaren gewoond en zich altijd goed gedragen.

ZV1416/n39, 14-01-1689, Jacob van Poukke, borger deser stede, bekent schuldig aan Elias Hollebrants als voogd van de weese van Jacob Hollebrant, met name Jaquemintje, en Jan de Wilde, in huw. met Elisabet Hollebrant, tesamen £10, zoveel hij onder zich heeft van hun vaderlijke weespenningen; hij transporteert aan hen twee bruine merri paarden, een jaarlijx veulen, het beste bedde met toebehoren, een wagen en een kasse.

ZV1416/n38, 26-01-1689, Jacob van Poukke bekent schuldig aan Jan Mets £49.3.4 over verlopen paeijen van t nabeschreven verbonden huis en erve; onderpand: zijn woonhuis, schuur en erve, in de oude stad, letter L n1, groot 60 r erve, gemerkt west de erve [L n2] van Pieter Ruijsser, zuidwest de erve [L n4] gebruikt in cheijns bij Pr: van Duijrendonk, oost tegens de Nieustraate, en voorhoofdende aan de Weststrate.

ZV1416/n10, 08-03-1689, rekening van mr Pr: Wijnant als ontvanger van de armen, en Corn: van de Steene [kennelijk de vorige ontvanger], gesloten ten overstaan van commissarissen uit de magistraat, om hun geschil bij te leggen; Wijnant moet hebben als ontvanger (o.a.) over 6 jaar pacht van 1.258 gem weije bij Graeff Hendricx schans a f25, totaal £25; over idem pacht van 107 r weiland int 1e begin van de Veerhoexpolder n21, a f8/gemt of 9s6d sjaars, dus £2.17.0; vijf jaren cheijns van de Goude Poorte van 31½ r a 6d/r; plus nog diverse onkosten; van de Steene komt nog over t slot van de laatste rekening van 29 aug. 1684, £0.3.10; over mondkosten van Pr. Meertens tot mei 1686, £2.3.4; over 2 jaren cheijns van t huis van Lucas Tange, verschenen april 1684 en 85, £1.11.4, en verder nog over kalfsvlees, bijeratels, honing, een boomtje holeesen, soete appels en peren, van mr Oostdijk ingehouden, geleverde bieren, enz.; mr Wijnant komt tot slot nog £16.5.10 van Cornelis van de Steene te goed. (wg) Kornelis van der Steen, (wg) Pieter Wijnandt.

ZV1416/n37, 21-03-1689, Burgmr en schepenen van Oostburg, verzocht zijnde van Adriaen Wijnant, jongman, oud 23 jaar, wonende alhier, een attestatie wegens des selffs comportement ende bequaamheijt tot het bedienen van het voorleser ende schoolmr. ampt, verklaren dat denselven "Wijnant is staande alhier ter goeder naam ende faem, ende stiktelijken ommegank ende leven, dat hij ook voorts voor sijn vader Pieter Wijnant, voorleser ende schoolmr. in de Duijtse kerke alhier, verscheijden ende menig malen den dienst is doende in de kerke, sig selven daar in seer wel heeft geoffent, alsmede de scholen seer wel kan houden, ende de kinderen in lesen, schrijven ende cijfferen instrueeren, soo als een schoolmr. ende voorsanger behoort, sulx wij hem volkomen bequaam achten omme t voorleser ende schoolmr. ampt te becleeden."

ZV1416/n36, 31-05-1689 [niet gedaan; niet relevant]

ZV1416/n35 → 17-11-1687

ZV1416/n34, 16-04-1689, Jan Meeussen dt. Diericx, griffier en thesorier, als klerk van bekommerthede over de geabandonneerde boedel van Anthonij Mesniere, gewesen franse schoolmr. alhier, transporteert aan Pieter Jansen Longer een huis, op cheijnsgrond van de armen, ten stokke gekocht voor £27.13.6, tselve huis gelegen aan de westzijde van de Zuijtstrate, letter B n15, met 37 r cheijnserve, maar wordt maar 28 r gebruikt, noord t huis van Pieter de Klerk, west tegens de armen deser stede, zuid t huis van Jan Franke, voorhoofdende aan de Zuijtstrate.

ZV1416/n33, 16-04-1689, verbandbrief bij n34; Mesniere wordt hier Mesnier genoemd.

ZV1416/n32, 18-04-1689, testament; compareerde voor de ondergeschreven getuigen, beneffens de presentie van Jan Meeussen dt. Diericx, griffier tot Oostburg, specialijken hiertoe versogt sijnde mits d affgelegentheijt van een notaris, d eersame Jasper Legge, siekelijken van lichame te bedde liggende, ...; legateert aan zijn zwager Geert de Waal, in huwelijk met Celij Barbee, £100; item aan de armen der Walsche gemeente van Oostburgh £25; aan de armen der Duijtse gemeente £8; voorts aan de kinderen van Joos van Haalst, geprocreeert bij Maatje Meeussen £25; stellende voorders tot enige en universeele erfgenamen de Walse kerke der stede van Oostburgh, omme te strekken tot voldoeninge harer gemaekte kerke; benoemt tot executeur Jan Sauvage als ouderlink van de Walse kerke, of wel de ouderlingen derselver; sullende dese dienen tot mijn minute ende ter griffie van Oostburgh blijven berusten, aldus gedaen, geteijkent ende gepasseert op mijn hoffstede bij Scherpbier, datum als boven, ter presentie van Jan Bouchierij (merk), Michel Remout (wg) Myche Renaux, Maju Jaque Beque (merk), Jan Sauvage (wg) Jan Sauvage, Nicolas Grouset (wg) Nicolas Grouseit, Christiaen Bruk (wg) Chrysiaen Bricx, Pieter Wille (merk) ende griffier Meeussen. (merk) Jasper Legge.

ZV1416/n31, 05-05-1689, Jacob van Poeke, borger deser stede, transporteert aan Joos Liberegts zeker huis, schuur en erve, met zijn plantage, in de oude stad deser stede, letter L n1, groot 60 r erve, gemerkt west d erve van Pieter Ruijsscher [doorgehaald: in huwelijk met de wed.], zuidoost tegen de Nieustrate, en voorhoofdende aan de Weststrate; koopsom 350 gld.; er rust een chins van 10 st. op aan deze stad van d erve daar het wagenhuijs op staat, en een kerkerente van 3 gr sjaars op de erve.

ZV1416/n30, 05-05-1689, verbandbrief bij n31.

ZV1416/n29, 05-05-1689, Jan Souvage verklaart, dat Jasper Legge in zijn laatste ziekte (waar van hij gestorven is) heeft gezegd o.a. dat hij alsnog in het leven hadde (ses?9) broeders ende zusters, wonende in het Walsland in de parochie genaamd Solem10 in de provintie van Henegouwe.

ZV1416/n28, 23-05-1689, Jan Sauvage en David Ameau, ouderlingen van de Franse kerke alhier, en als zodanig executeurs ten sterfhuize van Jasper Legge, in leven diaken derselver kerke, volgens testament dd 18-4-1689 [zie n32], de boedel (volgens resolutie Ha:Ho:Mo: van 14-5-1689) aanvaard hebbend, omme het provenu van dien tot opbou van de vers. kerke te emploijeeren, mits gehouden zijnde cautie te stellen ingeval later iemand aanspraken maakt op de erfenis, en een en ander goed te administreren; Daniel Bosberge, burgmr, Jan Meeussen dt. Diericx, griffier, en Nicolaas Grouset stellen zich borg; (wg) Jan Sauvage, (wg) David Ameau, (wg) Nicolas Grouseit, (wg) D Bosberghe, (wg) J Meeussen dt Diericx.

ZV1416/n27, 14-06-1689, testament van Jan Claeijssen van der Goes, [doorgehaald: jongman [ni] jaren], jegenwoordig uit gaan varende met schout bij nagt van Zeelant N. Evertsen, althans hier ter stede, gezond, benoemt zijn zuster Adriaantje Claeijsen van: Goes, in huw. met Pr: van Duijrendonk, tot erfgenaam, en indien zij voor hem overlijdt, dan haar kinderen, secluderende alle verdere vrienden. (merk) Jan Claeijssen van der Goes.

ZV1416/n26, 08-07-1689, Cornelis van: Steene bekent schuldig aan Jan Sauvage en David Ameau, ouderlingen van de Walse kerke van Oostburg, in qualiteit als executeurs ten sterfhuize van Jasper Legge, £25 over koop van een half huis [zie n25].

ZV1416/n25, 08-07-1689, Jan Sauvage en David Ameau, ouderlingen van de Walse kerke van Oostburg, in qualiteit als executeurs ten sterfhuize van Jasper Legge, transporteren aan Corn: van: Steene de helft van een woonhuis met 19 r eigen erve, letter A n13, gemeen met schepen Jasper de Kammer, gemerkt noord t straatje, achter tegens hetzelve straatje, zuid t huis van Pr: Goethals en voorhoofdende aan de Zuijtstrate.

ZV1416/n24 → 19-10-1689

ZV1416/n23, 03-10-1689, Roeloff van Montfort, schepen deser stede, en huisvr. Janneken Hooglant autoriseren sr Sijmon Verhouve beneffens en als in huw. hebbend Grijtje Hooglant, om de boedel te redderen van Fransois Hooglants binnen de stad Amsterdam, waarin zij pro parte erfgenamen zijn, en afrekening te vragen van sr Joannes Kleermont, koopman tot Amsterdam.

ZV1416/n22, 03-10-1689, verklaring van Burgmr en schepenen op verzoek van Nicolaas Sauvage, won. alhier, dat alhier heeft gewoond Anthonij Mesnier, voorleser in de Franse kerke alhier, aan wie Sauvage op 21 febr 1689 [lees 1688] heeft verkocht een huis voor 200 gld., te betalen de eene helft contant, en de andere helft per mei 1689; dat Mesnier begin jan. 1689 seer malitieuselijk is van hier vertrokken, na tevoren veel geld te hebben gelicht, en de schulden achterlatend.

ZV1416/n21, 17-10-1689, verklaring van Burgmr en schepenen; Aart Jansen Reus heeft hier binnen de stad ontrent anderhalf jaar gewoond, en ontrent een half jaar buiten deze stede, en zich altijd goed gedragen.

ZV1416/n24, 19-10-1689, juffr. Cornelia Jacobs, laatst wed. Johannis Oostdijk, tevoren wed. Abraham Meeussen, ter eenre, en Jacobus Meeussen, oud 26 jaar, geass. met Guill: de Bouté, en met macht van Jan Meeussen dt. Diericx, griffier alhier, als gestelde curateur over desselfs persoon, ter andere zijde; verklaren dat Cornelia bij haar eerste man drie kinderen had nagelaten, de voors. Jacobus en twee dochtertjes Franscintje en Cornelia, beide onmondig overleden; dat hun vader hen bij testament £1200 had nagelaten over vaderlijke successie, welke som Jacobus nu voor zichzelf en als erfgenaam van zijn twee zusters opeist; de moeder stelt, dat deze penningen zijn gesteld op het huis, bij haar eerste man nagelaten, staande op de Nieu haven tot Vlissingen, en thans bewoond door N. de Clijver, enz., en zij beweert, dat hij nog van alles zou moeten betalen, o.a. de begrafenis van zijn zusters; ook had zijn stiefvader hem geholpen een wijnkopersneering binnen Oostburg op te zetten; accorderen nu; het huis in Vlissingen zal op naam van Jacobus gezet worden, vrij en onbelast; verder zal zij hem nog betalen, of een obligatie van £400 of £200 contant (naar haar keuze) en voorts overleveren zijn cuijpersgereetschap alhier tot Oostburg zijnde; de tweede comparant zal op naam van zijn moeder doen stellen het huis en erve, bij hem alhier tot Oostburg gekocht, en nu bij haar voor hem betaald, en hij moet mondkost betalen, en tgeen Guill: de Bouté competeert. (wg) Cornelia Jacobs, (wg) Guilliame de Boute, (wg) Jacobus Meeussen.

ZV1416/n20, 24-10-1689, inhoud als bij n24; zij laten zich wederzijds willig condemneren voor de Raad van Vlaanderen en stellen procureurs.

ZV1416/n19, 24-10-1689, Jacobus Meeussen, jongman, 26 jaar, transporteert aan zijn moeder Cornelia Jacobs [zie n24] een huis, schuur en 20 r eigen erve, op de Marct, letter C n8, gemerkt west t huis van Roeloff van Montfort, oost t huis van Jasper de Kammer, achteruitstrekkende tegens de molenwal; voor t recht van 40e penning getaxeerd op £40; op t huis rust een kerkerente; steenput.

ZV1416/n18, 14-11-1689, procuratie van Daniel Bosberge, oud burgmr, aan Josua de Vloo, procureur gerecht stad Sluis, i.v.m. proces contra Jannis van Ouwegem.

ZV1416/n15-17, niet relevant.

ZV1416/n14, 16-11-1689, Josua de Vloo transporteert aan Pieter de Konink een woonhuis met 7½ r eigen erve, binnen deser stede, letter C n17, zoals jegenwoordig bij de acceptant gebruikt, gemerkt zuid t huis van capt. Daniel Tersteijn, west achter tegens d erve van denselven Tersteijn, noord t huis van: comparant, voorhoofdende aan de strate; koopsom £14.

ZV1416/n13, 05-12-1689, procuratie van Meerten Troij aan Josua de Vloo, procureur slands van den Vrijen tot Sluis, om uit zijn naam, als intervenieerde voor zijn borg Nicolaas Sonneville, in proces als gedaagde contra Pieter Dek.

ZV1416/n12 → 09-01-1690

ZV1416/n11 → 17-11-1687

ZV1416/n10 → 08-03-1689

ZV1416/n9, 24-12-1689, bailliu Jacob Diericx, voor hem zelf, en als voogd en de rato caverend over dhr Nicolaas Swanke, hoogbailliu der stad Sluis en oud burgmr en schepen sLands van den Vrijen, tesamen voogden over de nagelaten kinderen en kintskind van dhr predikant Franscois Swanke zal., transporteert aan Beerent Maas, capt. van een comp. borgerie, een woonhuis, schuur, wagenkot, bacqueete, erve en boomgaart, zoals jegenwoordig affgeheijmt, en bij de koper wordt gebruikt, in de letter F n17, noord t huis van Willem Verleije, zuid t huis van Guill: Luijx, de schuur achter oost tegens de Raamstrate, ende west voorhoofdende aan de Zuijtstrate; koopsom 900 car.gld.; wordt ook overgedragen het recht, dat verkopers hebben aan het wagenkot, staande jegens de schuur.

ZV1416/n8, 24-12-1689, verbandbrief bij n9.

ZV1416/n12, 09-01-1690, op verzoek van Geeraart de Waal, in huw. hebbend Celij Barbee, erfgenaam abintestato van zijn [schoon]zuster Margriete Barbee, in huw. geweest zijnde met Jasper Legge, is door burgmr en schepenen getaxeerd een huis en erve, binnen dese stede, aan de westzijde van de Zuijtstrate, in de letter A n12, op £25.

ZV1416/n7, 08-02-1690, Jacob Vollaart11 in huw. hebbend Maria van Ouwerkerke, en Leendert Daams als voogd van de weese van Joos Eckaart, transporteren aan Jan de Riek een woonhuis, staande op cheijnsgrond van de armen, letter B n8, gemerkt zuid Laureijs de Lichte, noord t huis aankomend Franscois Bliek, voorhoofdende oost aan de Zuijtstrate, en west achteruitstrekkende tegens de erve van de armen; koopsom £28; koopcontract 18-01-1690 voor not. de Veij, Sluis.

ZV1416/n6, 08-02-1690, verbandbrief bij n7.

ZV1416/n5, 26-02-1690, huw.contr. monsr. Martinis Jordaans, jongman, oud ontr. 24 jaar, geemancipeert uit desselfs voogdie, niettemin geass. met dhr Daniel Bosberge en juffr Sara Kerbij, zijn vader en moeder, ook gewesen voogdesse, en, juffr. Elisabet Oostdijk, jongedochter, oud ontr. 18 jaar, geass. met juffr. Cornelia Jacobs, laatst wed. sr Johannis Oostdijk, haar moeder en voogdesse bij testament.

ZV1416/n4, 12-03-1690, testament van juffr. Elisabet Oostdijk, ondertroude bruijt met sr Martinis Jordaans, ziek te bed liggende ten huize van haar moeder Cornelia Jacobs, alhier tot Oostburg; dit testament zal niet langer gelden als zij getrouwd is; legateert haar bruidegom Martinis Jordaans een obligatie ten laste van de stad Vlissingen van £100, item aan Martina Meeussen Diericx, dochter van griffier Jan Meeussen dt. Diericx en juffr. Elisabet de Vrient een obligatie van £50; de rest aan haar moeder.

ZV1416/n3, 12-03-1690, testament van d eerbare Cornelia Oostdijk, dochter van sr Johannis Oostdijk en Cornelia Jacobs, oud ontr. 15 jaar, jegenwoordig ten huize van haar moeder, ziek te bed liggende; legateert aan de duitse en franse armen alhier ieder £1; erfgenaam is haar moeder.

ZV1416/n2, 29-03-1690, Meerten Verbeeke, borger en inwoonder alhier, bekent schuldig aan Jan Meeussen dt. Diericx, griffier alhier, de somme van £11.4.6 o.a. over tienden en weipacht; idem, bekent schuldig aan Daniel Bosberge £14.8.0 over gekochte goederen in koopdagen; onderpand: zijn woonhuis en schuur, zoals jegenwoordig bij hem bewoond, in de oude stad binnen deser stede, letter O n6, gemerkt west stadsvijver, oost de polderweg, staande op cheijnsgrond van de erfgenamen dhr Meertens.

ZV1416/n1, 28-04-1690, procuratie van Jan Meeussen dt. Diericx, griffier en thesorier alhier, aan …, procureur Raad van Vlaanderen, i.v.m. proces contra Jacob de Buvrij.

ZV1416/n55, 28-04-1690, Geert de Waal en huisvr. Celij Barbee transporteren aan Franscois Pauwels Koevoet zeker huis en erve, genaamd de Prince, aan de westzijde van de Zuijtstrate, letter A n4, groot in eigen erve 15¾ r, staande rondom in zijn eigen muren, gemerkt noord t huis van bailliu Diericx, achteruitstrekkende west tegens de kerke, zuid t huis van Joos Roeloff, en voorhoofdende aan de Zuijtstrate; koopsom £83.6.8.

ZV1416/n54, 28-04-1690, Geert de Waal en huisvr. Celij Barbee transporteren aan Judit de Man, wed. Joos Walrave, zeker huis met 17½ r eigen erve, binnen deser stede, letter G n6, gemerkt zuid t huis van Zeger Goethas (sic), oost achter tegens de boomgaart van Dirkje van Loo, noord t huis van Abraham Weijts, en west voorhoofdende aan de Zuijtstrate, bij des acceptants man zal. van de comparanten gekocht voor £87.15.0, te betalen in 3 termijnen, volgens de verbandbrief, bij de comparanten op 9 mrt 1686 t.b.v. Pauwelintje Pauwels, wed. Pr: Boussemeer verleden.

ZV1416/n53, 22-05-1690, taxatie van de vaste goederen, nagelaten bij de student Niclaes Swancke, gelegen binnen Oostburch, overgegeven bij bailliu Jacob Diericx: 1) een achtste part in een woonhuisken op de Marct, daarin is woonachtig juffr. Buvrij, getaxeerd (voor t geheel) op £30; 2) een achtste part in een woonhuis en erve, aan de Franse kercke, bewoond bij Judith de Man, op £50; 3) een achtste part in een huis aan de westzijde van de Ooststrate [lees: Zuidstraat], in n3, bewoond bij Hendric Mos, op £8; 4) een achtste part in een wagenkot op de Marct, op £3; 5) als ook een huiske en boomgaart aan het kerkhof, waarvan ¼ voor de weesen, op £100; 6) een achtste van een korenwindmolen met erve en wal, op £666.13.4; 7) 75 r geslechte walle bij de molen, 1/8 voor de overledene, op £8.6.8; 8) nog 1/8 in 7.299 gem. wei en erve, gelegen jegens de Veerhoecpolder in de oude stad, op £33.6.8/gem.

ZV1416/n52, 31-05-1690, verklaring van Hendrik Blaukamer, won. alhier binnen Oostburg, op verzoek van griffier Jan Meeussen dt. Diericx als penningmeester van de Henricuspolder; hij heeft verleden jaar gewoond in de Henricuspolder benoorden Oostburg op de hofstede van dhr overste luijtenant collonel Anthonij Colve [deze woont in Vere]; volgens zijn pachtbrief had hij de polderlasten moeten betalen, maar had dat niet gekund en was febr. 1689 daarover gemaand, enz.; ook in mei 1688 had hij Colve £16 gegeven om te betalen.

ZV1416/n62, 26-06-1690, Andries Spithael en huisvr. Catheline Walrave transporteren aan Jacob Provoost een woonhuis met 7⅓ r eigen erve, aan de oostzijde van de Marct, letter F n3, zuid t huis van Meerten Troij, achter oost tegens de erve van denselven Troij, noord t huis van Heijntje Baart, en voorhoofdende west aan de Marct; koopsom £12; op het huis rust nog een acte van borgtocht, vermeld in de vorige erfbrief van 28 april 1687.

ZV1416/n61, 14-08-1690, procuratie van Anthonij du Mez, won. in de polder van Schoondijke, althans alhier, aan zijn broeder Jean du Mez, om uit zijn naam af te rekenen met dhrn van Peres, won. tot Vlissingen, over de nalatenschap, hem en zijn andere broeders aanbestorven van hun broeder Philips du Mez, overleden in de Colonie van Berbices, geweest zijnde in dienst van deselve heren van Peres.

ZV1416/n60, 01-09-1690, verklaring van Burgmr en schepenen op verzoek van Jan Meeussen dt. Diericx, griffier en thesorier alhier, over zijn comportement alhier; hij heeft de stad ontrent 15 jaar als griffier gediend, en vijf jaar als thesorier.

ZV1416/n59, 11-09-1690, Daniel Bekkens, burgmr deser stede, autoriseert Josua de Vloo, procureur van t Vrije i.v.m. proces contra dhr Anthonij Colve, luitenant collonel van een regiment infanterie.

ZV1416/n58, 25-09-1690, Anthonij Sirou, delafiene(?12) mr chirurgijn in de heerl. van Nieuvliet, en huisvr. Magdaleen Hertels, althans hier ter stede, verkopen Martinis Jordaans zeker huis, schuur, stallinge en gevolge, staande en gelegen in de heerl. Nieuvliet op cheijnsgrond, jegenw. door hen bewoond, incl. o.a. "t fournoijs off disteleergoet"; koopsom £100; op het huis rusten nog twee hypotheken, die de koper to zijn last neemt, £50 ten profijte van de duitse armen van der Groede, en £50 t.b.v. Claes Faes; koper komt 21 oct. 1690 int gebruik, wanneer de erfenisse zal geschieden; verder zijn nog diverse goederen verkocht, waaronder brandhout, de tonnekens, disteleer glasen, en generalijk alle het groot beslag van: wijnkel, verder kruiden, de regentonnen, enz., totaal voor 250 gld.; verkoper mag verder niet meer als chirurgijn e.d. werken binnen Nieuvliet, Cadzand, Groede en Breskens of ten plattenlande rontsomme. (wg) Anthonius Cirou 1690, (wg) Madalena Hertels, (wg) Martinis Jordaans 1690

ZV1416/n51, 10-10-1690, huw.contr. Adriaan Wijnant, jongman, 24 jr, mr voorleser en schoolmr int Retrenchement, geass. met zijn vader mr Pieter Wijnant, en Dina de Reede, jd, 18 jr, geass. met haar voogden Wilhelmus Tersteijn en Cornelis Maas.

ZV1416/n63, 11-12-1690, verklaring van Burgmr en schepenen t.b.v. Eprahim Lebeque, mr wagenmaker alhier, die wel vertrekken; hij heeft hier 6 of meer jaar gewoond en gewerkt, en zich goed gedragen.

voetnoten

1Tweede cijfer niet (goed) te lezen; lijkt meest een 3 of 5.

2Datum aan het eind van de acte; er lijkt een 8 te staan, maar de uitspraak is gedateerd 17 jan.

3Slecht leesbaar door tussenschrijven en geroeste inkt.

4Onbeheerde.

5Begr. 22-12-1681, Kornelis van Sassen, man van Kornelia Zonnevijle, c34/35 jr.

6Er wordt geen familienaam vermeld, maar wrs. gaat het hier om Jan Joris de Smit, man van Sara Sohier, die in 1668 in de Henricuspolder woonde, maar later niet meer; Sohier was afkomstig uit Middelburg, dus vertrek daarheen is goed mogelijk.

7Wordt n72, 20-3-1688, Anthonij Munie, franse schoolmr. genoemd

8Niet genummerd.

9Er stond eerst "..erder"? (meerder?); daar doorheen is iets anders geschreven, vermoedelijk "ses" gezien de twee lange "s"-en.

10Vermoedelijk Soulme.

11Elders Follaert.

12Door correctie onduidelijk; waarschijnlijk wordt iets bedoeld als ontslagen of failliet


arrow-up

separator